Zulrizq Hartanah

Home > Bagaimana Memilih dan Menentukan Hartanah Yang Unggul > Zulrizq Hartanah

Bagaimana Memilih dan Menentukan Hartanah Yang Unggul

          Dalam bab ini, kita akan membincangkan pelbagai aspek yang perlu di teliti semasa mencari dan memilih hartanah unggul. Aspek-aspek ini akan digunapakai bila anda bercadang untuk membeli bagi kegunaan sendiri atau untuk tujuan pelaburan. Tahap kepentingan setiap aspek mungkin berbeza sedikit kerana pertimbangkan bagi setiap kes mungkin berlainan.

              Sebelum kita mendalami aspek-aspek tersebut, penting agar anda mengambil perhatian:

  1. Tidak ada pelaburan yang ‘sempurna’, dan tidak wujud juga apa yang dikatakan sebagai ‘Hartanah yang Sempurna’. Asalkan 70% hingga 80% aspek yang disenaraikan telah dipenuhi, anda boleh meneruskan pembelian. Anda tidak perlu menunggu sehingga anda menemui hartanah yang memenuhi 100% aspek-aspek yang terkandung di dalam senarai semakan anda.
  2. Mudah untuk Mendapatkan Hartanah, tetapi amat sukar dan Mahal untuk Keluar dari Permasalahan Hartanah. Oleh itu, Anda Mesti Memastikan Anda Melakukan Tindakan yang Betul Pada Kali Pertama Dan Setiap Pembelian Seterusnya. Berusahalah untuk memenuhi sebanyak mana yang boleh aspek-aspek yang telah disenaraikan.

 

          Kita akan membahagikan aspek-aspek tersebut kepada beberapa kategori. Anda boleh menggunakan faktor-faktor ini sebagai ‘senarai semakan’ apabila meneliti hartanah-hartanah tersebut.

  1.  Petunjuk Umum
  2. Garis panduan untuk Apartmen dan Kondo
  3. Garis panduan untuk Harta Kediaman yang Bertanah
  4. Kesulitan-Kesulitan yang perlu yang perlu Dielakkan

Pemilihan Dan Sebab

 

  1. Beli di Kawasan yang Mengalami Pertumbuhan Tinggi

          Tempat-tempat seperti Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor Bharu lazimnya mengalani kadar pertumbuhan yang tinggi berbanding tempat-tempat lain di Semenanjung Malaysia. Ini disebabkan oleh kepadatan populasi. Tambahan pula, tempat-tempat ini mengalami kesesakan lalu-lintas dan ini memaksa mereka berpindah ke kawasan berdekatan dengan tempat kerja agar mereka dapat mengurangkan tempoh dan perbelanjaan bagi perjalanan. Dengan jumlah tanah yang terhad di lokasi pilihan, harga hartanah akan mengalami peningkatan harga.

          Anda juga boleh mempertingkatkan untuk membeli hartanah di kawasan-kawasan yang meningkat naik seperti di pinggir sempadan kota atau berhampiran pinggiran di mana pertumbuhan sedang dirancangkan. Contoh tempat-tempat yang baik untuk ditinjau adalah Klang di sebelah Barat, Puchong di bahagian Selatan dan Rawang di bahagian Utara. Ini kerana sempadan Lambah Klang akan berkembang ke luar. Tempat-tempat ini mengalami kadar pertumbuhan yang lebih tinggi disebabkan perkembangkan pembangunan di sini. Elakkan dari membeli di kawasan yang terlalu jauh dari sempadan bandar, tidak kira berapa rendah harganya. Sebarang pertambahan kadar tol atau harga petrol akan melupuskan mana-mana simpanan yang telah anda nikmati sebelumnya.

Tip: 

Jangan membuat spekulasi tentang ‘tempat panas’ yang seterusnya, khususnya jika anda tidak biasa dengan kawasan tersebut. Lebih selamat membeli di kawasan yang anda cukup tahu atau tempat-tempat yang telah lama bertapuk. Dalam hal ini, cara untuk mendapatkan keuntungan ialah dengan membeli hartanah pada harga 10% hingga20% di bawah harga saham.

            2. Beli di Kawasan di mana Jalan Laluan Masuk sedang DiNaik taraf

           Apabila laluan masuk ke sesuatu kawasan atau infrastruktur jalan dinaiktarafkan, harga hartanah laziknya akan meninggkat. Kawasan-kawasan lama yang sesak serta kerap tidak dipedulikan kerana lokasinya yang tidak ‘menarik’ tiba-tiba menjadi ‘panas’. Sebagai contoh, Jalan Klang Lama. Dulu amat terkenal kerana kesesakan trafiknya. Ramai yang mengelak dari tempat tersebut menyebabkan kadar kenaikan nilai hartanah di situ tidak begitu tunggi. Dengan adanya kenaikan taraf rangkaian jalan di sana, tempoh perjalanan di antara kawasan tersebut dan kawasan bandar menjadi semakin singkat. Ramai yang berpusu-pusu ke kawasan ini dan mengakibatkan harga hartanah di sekitar Jalan Klang lama meningkat.

          Lebuh raya baru juga mampu mempertingkatkan pertumbuhan perbandaran baru. Sebagai contoh, lebuh raya Kuala Lumpur – Shah Alam (KESAS) telah meninggkatkan pertumbuhan banyak perbandaran baru seperti Kota Kemuning, Bukit Rimau, Bandar Botanic, Glenmarie Cove, Bandar Puteri Klang, Bandar Bukit Tinggi dan lain-lain.

          Bagaimanapun, jika lebuh raya baru itu terletak betul-betul di hadapan rumah anda atau anda kini perlu melalui jalan yang lebih jauh, harga hartanah terbabit akan jatuh jua.

          3. Beli pada harga 10% hingga 20% di bawah Harga Pasaran

          Anda Perlu Mengaut Jika Melibatkan Diri Dalam Hartanah. Caranya ialah dengan mempelajari kemahiran berunding dan membeli dari penjual yang terdesak pada harga 10% hingga 20% lebih rendah berbanding harga pasaran. Ini penting sekali apabila anda membeli dengan hasrat untuk menyimpannya buat selama-lamanya. Jika anda bercadang menjual pada masa hadapan, membeli pada harga di bawah harga pasaran tetap menjadi aspek yang penting kerana ia akan memastikan anda mengaut ‘keuntungan’ pada waktu pembelian.

          Sama ada anda berjaya atau tidak untuk menjual pada harga yang mampu memberi pulangan agak baik (setelah diambil kira semua kos-kos yang terbabit pada masa hadapan), tetap menjadi suatu persoalan yang besar. Terdapat terlalu banyak faktor ekonomi luaran dan dalaman yang akan memberi kesan terhadap harga hartanah pada masa hadapan. Tambahan pula, membeli pada harga di bawah paras pasaran adalah seumpama memberi anda ‘kusyen’ jika harganya jatuh.

        4. Beli Hartanah yang Menghadap Arah yang Betul

          Kita tinggal di negara tropika yang panas dan akan terdedah kepada 10 hingga 12 jam sinar matahari setiap hari. Hartanah yang menghadap matahari terbenam lazimnya amat panas selepas pukul 2 petang. Sebagai contoh, di Singapura, hartanah yang menghadap terus matahari terbenam mempunyai harga 10% hingga 20% lebih rendah berbanding hartanah serupa tetapi menghadap matahari pagi. Selain membeli hartanah yang menghala ke Timur, anda boleh juga mempertingkatkan hartanah yang menghala yang ke Timur, anda boleh juga mempertingkatkan hartanah yang menghala ke Timur atau Selatan oleh kerana impak bahang matahari adalah minimum.

           5. Beli Hartanah yang Menghadap Kehijaun atau Air

          Hartanah seumpama ini akan dikenakan harga premium yang tinggi sedikit berbanding yang lain. Kawasan yang menghadap alam semula jadi akan memberikan ketenangan mental & emosi. Contohnya taman, tasik dan sebagainya. Oleh kerana ia adalah kawasan lapang, suasanya lebih nyaman dan berangin.

         6. Beli Unit Tepi (Corner Unit) jika anda mempunyai Bajet

          Anda akan memiliki lebih fleksibiliti dengan unit tepi berbanding unit-unit tengah yang biasa. Untuk harta bertanah,  anda akan mempunyai lebih banyak pilihan berkaitan ubahsuai, pembaikan semula rumah dan sebainya. Sebagai contoh, anda boleh merobohkan keseluruhan rumah anda dan membinanya semula sepertimana yang anda kehendaki tanpa perlu melibatkan jiran-jiran anda, tetapi ini perlulah tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa.

          Bagi lot-lot kedai pula, unit tepi mempunyai bahagian hadapan dan jarak penglihatan yang lebih baik. Penyewa anda akan mempunyai kawasan untuk meletakkan papan tanda mareka. Dengan itu, nilai hartanah dan sewa akan menjadi lebih tinggi.

Oleh: Milan Doshi

Pengasas Program Kewangan.

rumah 4 rumah 3 rumah 2