3 SEBAB KITA KENA GUNAKAN KUOTA PINJAMAN HARTANAH SEBAIK MUNGKIN

Di Malaysia, setiap orang memperoleh had kuota pinjaman hartanah yang sama. Untuk rumah kediaman pertama, kuota pinjaman hartanah adalah 100% – 90% dan rumah kedua adalah 90%.

Rumah ketiga dan seterusnya adalah 60% dan rumah dari pasaran komersial seperti SoHo adalah 85%.

Tetapi, kuota pinjaman hartanah setiap individu adalah subjektif dan bergantung kepada polisi dan tawaran semasa bank.

Lain bank, lain dokumen dan kadar faedahnya. Sekiranya anda berniat untuk membeli rumah pada kuantiti banyak, anda disarankan untuk menggunakan proksi.

 

Caranya adalah dengan menggunakan kuota ahli keluarga, sahabat atau rakan perniagaan yang belum memiliki rumah.

Jalan terakhir adalah dengan menubuhkan syarikat Investment Holding Company (IHC) yang membolehkan anda membeli hartanah pada kuantiti banyak dengan objektif pelaburan.

Untuk pembeli rumah pertama, anda disarankan untuk tidak menggunakan habis kuota pinjaman hartanah anda.

Sebaiknya gunakan 90% sahaja berbanding 100% bagi supaya lebih mudah pinjaman hartanah anda diluluskan. Di samping itu, kadar Debt Service Ratio (DSR) anda juga tidak lah terlalu tinggi.

 

Artikel ini akan menerangkan kepada anda kenapa anda wajib menggunakan kuota hartanah sebaik mungkin supaya anda tidak membeli hartanah yang salah.

Jom kita tengok 3 sebab kenapa kita kena gunakan kuota pinjaman hartanah sebaik mungkin.

 

1. Rumah Pertama Untuk Pelaburan

Sebaiknya, kuota pinjaman hartanah untuk rumah pertama anda tidak digunakan bagi membeli unit kediaman rumah mampu milik.

Hal ini kerana, rumah mampu milik mempunyai syarat di mana rumah itu tidak boleh disewakan dan dijual pada satu tempoh tertentu.

Sekiranya anda semak kebanyakan harga rumah mampu milik di Lembah Klang, anda akan dapati harganya adalah di bawah RM300,000 dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kasar RM1,300 – RM1,500.

 

Adalah lebih baik sekiranya anda membeli unit kediaman dari pasaran subsales pada harga RM200,000 – RM300,000 di kawasan matang yang mempunyai permintaan sewaan.

Tetapi, bukan semudah itu!

Anda juga harus menyemak rental yield di projek atau kawasan perumahan itu bagi memastikan pelaburan rumah pertama anda untung.

Kesilapan ramai pelabur muda adalah mereka gagal membuat kajian selidik yang tepat berkenaan rental yield.

Kesannya, mereka rugi kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah lebih tinggi berbanding kadar sewa yang mereka kutip setiap bulan.

 

Untuk menyemak rental yield mengikut projek dan kawasan, anda boleh menyemak portal hartanah online seperti iProperty dan Propertyguru.

Pastikan anda tahu luar dan dalam segala kos, cabaran, jangkaan permintaan mendatang dan booster hartanah.

 

2. Duplicate

Seterusnya, untuk rumah kedua dan seterusnya anda hanya perlu ulang kembali langkah seperti yang anda lakukan untuk rumah pertama.

Apa yang penting di sini adalah anda perlu menunjukkan Tenancy Agreement rumah pertama sebagai dokumen sokongan bagi memudahkan pihak bank meluluskan pinjaman hartanah kedua dan seterusnya.

Andai kata fokus anda adalah capital gain, maka hartanah jenis landed lebih sesuai berbanding hartanah high rise. Sebaliknya, jika fokus anda adalah cashflow, maka rumah high rise adalah lebih sesuai berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sekiranya anda mendapat rezeki terpijak yaqni rumah high rise/ landed dengan cashflow yang cantik dan capital gain yang tinggi untuk tempoh minima 10 tahun, apa salahnya ambil rumah tersebut!

Untuk mengetahui projek mendatang, rujuk senarai projek mega 10 tahun – 20 tahun mendatang yang akan dikongsikan oleh pemaju hartanah dan penilai hartanah menerusi portal mereka.

 

3. Sumber Kewangan

Penting untuk anda ketahui bahawa mencari hartanah dengan nisbah rental yield yang baik adalah sangat penting.

Nisbah antara 4% – 6% sudah dikira baik. Lebih daripada itu adalah lebih daripada baik.

 

Umum mengetahui untuk mendapatkan semula modal hartanah anda melalui flipping pada zaman ini adalah sangat sukar tetapi tidaklah mustahil.

Jadi, untuk mendapatkan keuntungan sasaran anda, peruntukkan 10 tahun – 20 tahun supaya kadar kenaikan hartanah meningkat sehingga mencapai sasaran keuntungan anda.

 

Apa yang paling utama adalah, pastikan pelaburan anda mampu berdepan dengan kadar median inflasi di Malaysia iaitu 5% atau sekurang-kurangnya 4% setahun.

Seorang pakar pelaburan hartanah tersohor di Malaysia pernah memberitahu saya bahawa pelabur hartanah wajib mempunyai pendapatan melebihi RM5,000 sebulan.

Kurang daripada itu, maka individu tersebut perlu berusaha sehingga pendapatan bulanannya mampu meningkat ke paras RM5,000.

Di sinilah pentingnya disiplin kewangan di mana, anda yang bergaji di bawah RM5,000 sebulan perlu mengurangkan komitmen yang tidak perlu dan melangsaikan hutang yang tinggi kadar faedahnya.

Dalam masa yang sama, tambahlah ilmu hartanah anda dengan membuat kajian kawasan dan permintaan setempat hartanah.

Apabila tiba masanya, dengan modal dan ilmu hartanah yang berada di dalam genggaman anda, mohon lah diskaun dari pemilik rumah.

Lebih banyak diskaun yang anda dapat, lebih banyak untung yang anda perolehi.

Sumber Rujukan:

 

Category : Article

 

 

Leave a reply

Send to Friend

Email Agent for BETUL KE MENYEWA LEBIH BAIK DARI MEMBELI RUMAH ?