KENALPASTI MARKET VALUE HARTANAH ANDA

KENALPASTI MARKET VALUE HARTANAH ANDA!!

Apa itu market value… Market Value (MV) ni merujuk kepada harga pasaran sesebuah property. Contoh mv rumah teres 2 tingkat di shah alam adalah Rm500 000, dan mv rumah teres dua tingkat di bangi adalah rm30000, so mv bg sesebuah hartanah tu berbeza2… dan mv nie akan  meningkat saban tahun.
So kenapa penting sangat mv nie? Jawapan aku supaya kita tak tertipu dan kelihatan bodoh hehehehe… owner memang akan jual seuntung mungkin (sape yang tak nak untung) then owner akan letak harga yang paling tinggi, dan korang g beli.. 2 bulan lepas tu..anda dapat tau rumah sebelah di jual lagi rendah dari harga rumah anda.
Bank jugak hanya menawarkan loan sebanyak 90% dari market value ataupon 90% dari harga dalam SnP yang mana terendah.  So kalu korang terbeli rumah atas dari mv, so korang kena topuc sendiri harga yang lebih.. contohnya:
Harga rumah : Rm110 000
MV rumah : 100 000
So 90% dr rm100 000 is rm90 000, so korang kena topuc la lagi rm20 000!! Guna duit sendiri.. so itu la pentingnya mv.
Dalam strategi PHTM dari saudara saufi karim, kita leh markup loan, so untuk markup loan kena tau berapa mv.
So cara yang paling selamat untuk tau mv sesebuah property tu, korang semua leh call evaluate company, so biasa diorg ada list2 dan boleh angarkan berapa mv, korang hanya perlu bg alamat, saiz, type of property, extension or ada renovated x.
www.zulrizqhartanah.com
Dipetik daripada artikel faizaman

Category : Article

 

 

Leave a reply

 

Send to Friend

Email Agent for BAGAIMANA UNTUK MENYEWAKAN SESUATU HARTANAH?